Denne type kost kan stjæle din hukommelse på få dage

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse kaster lys over, hvordan bestemte kostvaner kan påvirke hjernen langt hurtigere, end man hidtil har antaget.

Metabolisk syndrom beskriver en kombination af helbredstilstande, der øger risikoen for hjertekarsygdom, slagtilfælde og type 2-diabetes.

Diagnosen stilles, hvis en person har mindst tre af fem risikofaktorer: forhøjet blodtryk, højt blodsukker, for meget mavefedt, høje triglycerider eller lave niveauer af HDL-kolesterol.

Forskning viser, at syndromet ikke kun påvirker kroppen, men også hænger sammen med svækket kognitiv funktion og øget risiko for demenssygdomme.

Hippocampus og energibalancen

Hjernen er særligt afhængig af energi. Selvom den kun udgør 2 procent af kroppens vægt, forbruger den omkring 20 procent af kroppens energi.

Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

Derfor reagerer den følsomt på ændringer i kost og stofskifte.

Det område af hjernen, der kaldes hippocampus, spiller en central rolle i dannelsen af nye minder og er samtidig sårbart overfor forstyrrelser i energiforsyningen.

Flere mindre studier har vist, at fedtrige kostvaner kan svække hukommelsen, men de præcise mekanismer har været uklare.

Et opsigtsvækkende fund i museforsøg

Et nyt studie, offentliggjort i tidsskriftet Neuron, har nu påvist, hvordan en fedtrig kost kan påvirke hjernen.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Forskerne gav mus en kost bestående af 58 procent fedt i blot to dage.

Allerede herefter blev der observeret nedsat hukommelsesfunktion, mens andre adfærdstræk forblev uændrede.

Årsagen viste sig at være en overaktivitet i bestemte nerveceller i hippocampus, de såkaldte CCK-interneuroner.

Disse celler fungerer normalt afhængigt af glukose, men den fedtholdige kost fratog dem den nødvendige energi.

Læs også: Ekstra jomfruolivenolie topper listen over sunde fedtstoffer – her er hvorfor

Samtidig øgedes aktiviteten af enzymet PKM2, som er centralt i cellernes energiproduktion.

Når forskerne enten tilførte glukose eller hæmmede PKM2, blev hukommelsen genoprettet.

Opdagelsen peger på, at hjernen kan påvirkes negativt af kost på blot få dage, længe før der ses vægtøgning eller udvikling af diabetes.

Selvom resultaterne stammer fra dyreforsøg, mener forskerne, at de kan have stor relevans for mennesker, da de understreger betydningen af kost som en modificerbar risikofaktor for hukommelses- og kognitive lidelser.

Læs også: Din mikroovn er fyldt med bakterier, viser studie

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Andre Artikler

13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

En 13-årigs død får eksperter til at advare mod den populære trend.

Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Du kender måske følelsen. Du har spist et solidt måltid, og flere timer senere sidder det stadig tungt i maven.

Denne udbredte medicin kan være skyld i, at du ældes hurtigere

En ny undersøgelse retter fokus mod en udbredt medicintype, som millioner af ældre tager dagligt, og som kan få dem til at ældes hurtigere, end de ellers ville.

Ekstra jomfruolivenolie topper listen over sunde fedtstoffer – her er hvorfor

Ekstra jomfruolivenolie er kendt for sin rige smag og sine mange sundhedsfordele, men hvordan adskiller den sig egentlig...

13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

En 13-årigs død får eksperter til at advare mod den populære trend.

Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Du kender måske følelsen. Du har spist et solidt måltid, og flere timer senere sidder det stadig tungt i maven.

Denne udbredte medicin kan være skyld i, at du ældes hurtigere

En ny undersøgelse retter fokus mod en udbredt medicintype, som millioner af ældre tager dagligt, og som kan få dem til at ældes hurtigere, end de ellers ville.