Disse fødevarer kan dræbe dig – men millioner spiser dem dagligt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mad er en kilde til glæde og næring, men visse fødevarer kan også være dødbringende.

Alligevel spises de hver dag verden over, enten af nødvendighed eller som delikatesse.

Her er de farligste fødevarer, der kan koste dig livet, hvis de ikke håndteres korrekt.

Maniok-rod

Foto Shutterstockcom

Maniok, også kendt som Kassava, er en livsvigtig fødevare for millioner af mennesker.

Læs også: Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Men hvis den ikke tilberedes korrekt, kan den frigive cyanid og forårsage alvorlig forgiftning, der kan føre til død.

Fugu

Foto Shutterstockcom

Denne japanske specialitet, tilberedt af kuffertfisk, indeholder et giftstof, der er 200 gange stærkere end cyanid.

Kun uddannede kokke med særlig licens må forberede fugu, men selv da indebærer det en risiko.

Stjernefrugt

Foto Shutterstockcom

For de fleste er stjernefrugt ufarlig, men for personer med nyresygdom kan den være dødbringende.

Læs også: Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Neurotoksinerne i frugten kan ophobe sig i kroppen og føre til anfald, forvirring og i værste fald død.

Kirsebærsten og æblekerner

Foto Shutterstockcom

Knuste kirsebærsten og æblekerner frigiver cyanid, som i store mængder kan føre til alvorlige symptomer som svimmelhed, kvalme og åndedrætsbesvær.

Så lad være med at tygge på dem!

Grønne kartofler

Foto Shutterstockcom

Når kartofler udsættes for lys, producerer de solanin – et giftstof, der kan forårsage lammelse og koma, hvis man indtager for meget.

Læs også: Ny analyse: Din personlighed afgør, hvor meget mad du smider ud

Sørg for at fjerne de grønne områder, før du spiser kartofler.

Rå cashewnødder

Foto Shutterstockcom

De cashewnødder, du køber i butikkerne, er ikke rå – de er dampbehandlet for at fjerne det giftige stof urushiol, som ellers kan give en voldsom allergisk reaktion.

Muskatnød

Foto Shutterstockcom

I små mængder er muskatnød et skønt krydderi, men hvis du spiser for meget, kan det føre til hallucinationer, hurtig hjertebanken og endda psykose, der kan vare i flere måneder.

Vilde svampe

Foto Shutterstockcom

Nogle svampe, såsom fluesvampe, indeholder stærke toksiner, der forårsager organsvigt.

Læs også: Amerikansk test finder bly i proteinpulver – flere af produkterne sælges i Danmark

Medmindre du er svampeekspert, bør du holde dig til dem, du køber i supermarkedet.

Rabarberblade

Foto Shutterstockcom

Rabarberstænglerne er lækre og ufarlige, men bladene indeholder oxalsyre, som i store mængder kan føre til nyresvigt.

Spis kun de dele af planten, der er sikre.

Rå kidneybønner

Foto Shutterstockcom

Kidneybønner indeholder phytohaemagglutinin, et giftstof, der kan forårsage alvorlig mavepine og opkastning.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og lavere niveauer af næringstoffet cholin

De skal koges korrekt for at blive sikre at spise – langsom kogning kan endda gøre dem farligere!

Artiklen er baseret på informationer fra Nyheder 24 og Newsner.

Andre Artikler

Stress opdages ofte for sent – her er signalerne

Julen forbindes ofte med ro og fællesskab, men for mange er perioden også fyldt med krav og travlhed, hvilket kan gøre stress endnu sværere at opdage.

Studier peger på, at meditation kan have en virkning på migræne

Mange med migræne søger metoder, der kan støtte den medicinske behandling, og her nævnes meditation ofte som mulighed.

Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Hvad viser studierne egentlig om ægs ernæringsmæssige værdi og sikkerhed?

Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Kaffe er en fast del af mange menneskers morgenrutine, men en ny variation bliver fremhævet af sundhedseksperter.

Stress opdages ofte for sent – her er signalerne

Julen forbindes ofte med ro og fællesskab, men for mange er perioden også fyldt med krav og travlhed, hvilket kan gøre stress endnu sværere at opdage.

Studier peger på, at meditation kan have en virkning på migræne

Mange med migræne søger metoder, der kan støtte den medicinske behandling, og her nævnes meditation ofte som mulighed.

Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Hvad viser studierne egentlig om ægs ernæringsmæssige værdi og sikkerhed?