Eksperter advarer: Takeaway-mad er langt fra sundt nok

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny undersøgelse fra DTU afslører, at takeaway-mad i Danmark ofte er for usund og mangler grøntsager og kostfibre.

Samtidig efterspørger flere danskere plantebaserede alternativer, men udbuddet halter bagefter.

Et nyt samarbejde, ‘Mad på Farten 2.0’, skal hjælpe branchen med at omstille sig til en grønnere fremtid.

Takeaway-måltider er ofte for usunde

Foto: Shutterstock.com

DTU-undersøgelsen viser, at mange takeaway-måltider indeholder for meget mættet fedt og salt, mens andelen af grøntsager og kostfibre er lav.

Læs også: Disse sunde fødevarer kan i virkeligheden skade dine tænder

En kebabpizza kan dække en hel dags energiindtag

Foto: Shutterstock.com

Nogle takeaway-måltider er så kalorietunge, at de alene kan dække en voksens daglige energibehov.

Plantebaseret kost mindsker risikoen for tidlig død

Foto: Shutterstock

Et nyt studie fra Oxford University viser, at plantebaserede alternativer til kød kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme og for tidlig død.

Selv forarbejdede planteprodukter er sundere

Foto: BalkansCat / Shutterstock.com

Selv når plantebaserede alternativer er forarbejdede, er de stadig sundere end deres animalske modstykker, ifølge Oxford-studiet.

Flere forbrugere efterspørger plantebaserede alternativer

Foto: Shutterstock.com

Undersøgelser viser, at fleksitarer og semi-fleksitarer i dag står for 80 % af alle kødfrie måltider i Danmark.

Læs også: Forskere: Disse fødevarer fordobler risikoen for tidlige tegn på Parkinsons

Salget af plantebaserede produkter stiger kraftigt

Foto: Shutterstock.com

Siden 2019 er salget af forarbejdede plantebaserede produkter steget med 52 %, hvilket vidner om en stærkt stigende interesse.

Takeaway-branchen halter bagefter

Foto: Roman Chekhovskoi / Shutterstock.com

Mens detailhandlen har fulgt med udviklingen, er takeaway-branchen stadig bagud, når det gælder plantebaserede alternativer.

Nyt projekt skal hjælpe branchen

Foto: Shutterstock.com

Dansk Vegetarisk Forening, Plantebranchen og Danmarks Restauranter & Caféer står bag ‘Mad på Farten 2.0’, der skal gøre det lettere for takeaway-steder at tilbyde grønne måltider.

Inspirationsdage og prisuddeling skal fremme udviklingen

Foto: Shutterstock.com

‘Mad på Farten 2.0’ tilbyder blandt andet inspirationsdage og den nye prisuddeling Plantebaserede Takeaway Awards for at sætte fokus på de bedste grønne initiativer.

Læs også: Læger afslører: Disse olier kan styrke dit hjerte og forbedre dit kolesteroltal

Grøn takeaway er en nødvendighed for fremtiden

Foto: Shutterstock.com

Med et stigende fokus på sundhed og bæredygtighed er plantebaserede måltider ikke længere blot et supplement, men en nødvendighed for fremtidens takeaway-marked.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Overraskende drik forbedrede astma på bare 8 uger

Andre Artikler

De 9 bedste hunderacer for seniorer – find din nye firbenede ven

Drømmer du om en trofast følgesvend, der giver dig glæde, motion og selskab? Hvis du er senior og...

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.

Sådan forebygger du tilstoppede blodkar i hjernen – og mindsker din risiko for slagtilfælde

En stille opbygning af plak i blodkarrene, der fører blod til hjernen, kan føre til alvorlige konsekvenser som...

De 9 bedste hunderacer for seniorer – find din nye firbenede ven

Drømmer du om en trofast følgesvend, der giver dig glæde, motion og selskab? Hvis du er senior og...

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.