Forskere afslører: Derfor kan din yndlings vin pludselig smage anderledes

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskning afslører, at det ikke kun er druen, der afgør, hvordan din vin smager.

Et glas vin nydt i stearinlysets skær føles sjældent som det samme glas drukket til et møde eller en fest.

Ifølge sommelier og neuroenolog Maite Geijo er der en videnskabelig forklaring på dette fænomen.

Hun henviser til et forskning fra Yale University fra 2015, som blev publiceret i Flavour, hvor neuroforskeren Gordon Shepherd beskrev, hvordan vin ikke smages i munden, men i hjernen.

Oplevelsen skabes gennem samspillet mellem kemiske og sensoriske signaler og de neurale kredsløb, der fortolker dem.

Læs også: Turister advares mod dødelig alkohol på disse feriedestinationer

Hjernen konstruerer oplevelsen af vin, og hvorfor konteksten ændrer den.

En vin, der virker kompleks og harmonisk i rolige omgivelser, kan opleves mere syrlig eller barsk i en travl kontekst.

Vores følelser, omgivelser og forventninger påvirker i høj grad, hvordan hjernen fortolker smag og aroma.

Forventningens magt

Ifølge Maite Geijo påvirkes vores oplevelse af vin ikke kun af omgivelserne, men også af de mentale billeder, som vi danner på forhånd.

Læs også: Græskar kan ødelægges på få minutter – sådan undgår du det

Når en vin præsenteres som eksklusiv, aktiveres hjernens nydelsescentre i højere grad end ved den samme vin, hvis den beskrives som billig.

Et studie publiceret i Appetite bekræfter, at forventninger kan ændre smagsoplevelsen markant, hvor en hold forskere testede smagen af vin for personer med forskellig forventning.

Denne psykologiske påvirkning forklarer, hvorfor etiketten, prisen og vingården kan farve oplevelsen.

Vin er derfor ikke blot en kemisk sammensætning, men et mentalt og følelsesmæssigt samspil mellem forventning og sansning.

Læs også: Ny behandling halverer kolesterol – uden statiner eller bivirkninger

Hjernen bag smagen

Når vi smager vin, aktiveres flere områder i hjernen.

Trænede vinsmagere har typisk udviklet stærkere forbindelser i visse områder i hjernen, fordi de bevidst har øvet sig i at genkende og beskrive aromaer.

Forskning publiceret i Frontiers har undersøgt, hvordan vin og aromaer, anvendt med måde, kan stimulere hukommelse hos personer med Alzheimers og forbedre humør og socialisering i stressede situationer.

Artiklen er baseret på informationer fra ElConfidencial.com, Flavour, Appetite and Frontiers.

Læs også: Ny forskning: Almindeligt vitamin viser tegn på at bremse aldring

Læs også: Et grønt æble om dagen er en nem måde at styrke din sundhed på

Andre Artikler

Turister advares mod dødelig alkohol på disse feriedestinationer

Det britiske udenrigsministerium advarer rejsende mod otte populære ferielande, hvor farlige mængder methanol er fundet i forfalsket alkohol....

Gråt hår? Din krop prøver måske at redde dig fra kræft

Ny forskning viser, at dine grå hår måske ikke bare skyldes alderdom – men kroppens egen kamp for at beskytte dig mod kræft.

Græskar kan ødelægges på få minutter – sådan undgår du det

Et simpelt trick kan forvandle dit græskar fra blødt til fast, men de færreste kender det.

Dårlig mundhygiejne kan øge risikoen for slagtilfælde med 86 procent

Ny forskning publiceret i Neurology Journal viser, at dårlig mundhygiejne ikke kun skader tænderne, men den kan også...

Turister advares mod dødelig alkohol på disse feriedestinationer

Det britiske udenrigsministerium advarer rejsende mod otte populære ferielande, hvor farlige mængder methanol er fundet i forfalsket alkohol....

Gråt hår? Din krop prøver måske at redde dig fra kræft

Ny forskning viser, at dine grå hår måske ikke bare skyldes alderdom – men kroppens egen kamp for at beskytte dig mod kræft.

Græskar kan ødelægges på få minutter – sådan undgår du det

Et simpelt trick kan forvandle dit græskar fra blødt til fast, men de færreste kender det.