Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Eksperter slår fast: Denne populære drik kan lindre migræne

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: Denne ingrediens i din kost kan stjæle flere år fra dit liv

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: Hemmeligt husmorråd: En kop af denne drik dagligt kan ændre din krop

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Ny forskning chokerer: Gravides kost kan udløse alvorlig sygdom hos barnet

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Sådan forebygger du demens med tandlægens simple råd

Andre Artikler

Sunde syltede jordbær på 10 min – så nemt er det!

Elsker du friske jordbær? Så vent til du smager syltede jordbær! Her får du en enkel opskrift, der både booster din morgenmad og forkæler dine smagsløg.

Eksperter slår fast: Denne populære drik kan lindre migræne

Et gammelt husråd har fået nyt liv på sociale medier, hvor migræneramte deler, hvordan et enkelt greb kan...

Sådan bliver du set som sej: Ny undersøgelse afslører hemmeligheden

At være sej virker ofte som noget uhåndgribeligt – men nu har et globalt studie afsløret præcis, hvad...

Denne ingrediens i din kost kan stjæle flere år fra dit liv

Forskere har fundet frem til en overraskende detalje i vores kost, som kan forlænge livet markant.

Sunde syltede jordbær på 10 min – så nemt er det!

Elsker du friske jordbær? Så vent til du smager syltede jordbær! Her får du en enkel opskrift, der både booster din morgenmad og forkæler dine smagsløg.

Eksperter slår fast: Denne populære drik kan lindre migræne

Et gammelt husråd har fået nyt liv på sociale medier, hvor migræneramte deler, hvordan et enkelt greb kan...

Sådan bliver du set som sej: Ny undersøgelse afslører hemmeligheden

At være sej virker ofte som noget uhåndgribeligt – men nu har et globalt studie afsløret præcis, hvad...