Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Disse sunde fødevarer kan i virkeligheden skade dine tænder

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: Forskere: Disse fødevarer fordobler risikoen for tidlige tegn på Parkinsons

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: Læger afslører: Disse olier kan styrke dit hjerte og forbedre dit kolesteroltal

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Overraskende drik forbedrede astma på bare 8 uger

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Derfor bør du måske tilsætte cola i din morgenkaffe

Andre Artikler

De 9 bedste hunderacer for seniorer – find din nye firbenede ven

Drømmer du om en trofast følgesvend, der giver dig glæde, motion og selskab? Hvis du er senior og...

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.

Sådan forebygger du tilstoppede blodkar i hjernen – og mindsker din risiko for slagtilfælde

En stille opbygning af plak i blodkarrene, der fører blod til hjernen, kan føre til alvorlige konsekvenser som...

De 9 bedste hunderacer for seniorer – find din nye firbenede ven

Drømmer du om en trofast følgesvend, der giver dig glæde, motion og selskab? Hvis du er senior og...

Forskere advarer: disse almindelige øjenprodukter kan skade dit syn

De fleste tror, øjendråber er harmløse – men nye fund viser, at de kan skade dine øjne mere, end de hjælper.

En ny dansk metode kan vende kampen mod en af de farligste infektioner

Nu har danske forskere udviklet en banebrydende metode, der kan identificere de farlige bakterier i blodet meget hurtigere end før.