Undgå kræft og hjerteproblemer: Byt leverpostejen ud med svampepostejen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vidste du, at du kan gøre en stor forskel for dit helbred ved at droppe kød blot én gang om ugen? Ved at udskifte kød med et plantebaseret alternativ, som for eksempel en lækker svampepostej, kan du både nedsætte din risiko for kræft og beskytte dit hjerte.

Risikoen for kræft
En kost rig på frugt og grønt beskytter dig mod kræft. Forskning fra Haward Medical School har vist, at personer, der spiser store mængder rødt kød, har en højere risiko for at udvikle tyktarmskræft. En anden undersøgelse fra Loma Linda University, School of Public Health peger endda på, at veganere har betydeligt lavere kræftrater sammenlignet med kødspisere, selv når der er taget højde for faktorer som rygning og alkoholforbrug. Blot ved at skære kødet væk én dag om ugen, tager du et skridt mod en sundere livsstil og mindsker din kræftrisiko.

Bedre hjerte
Højt indtag af animalske produkter er ofte forbundet med et øget indhold af mættet fedt, som kan hæve dit kolesterolniveau, og dermed øge risikoen for hjertekarsygdomme. Plantebaserede alternativer indeholder derimod sunde, umættede fedtstoffer, der bidrager til et sundt hjerte. Mange studier viser, at mennesker, der indtager flere fuldkornsprodukter og grøntsager, samtidig har en lavere risiko for hjertesygdomme.

Svampepostej med tranebær
Hvis du leder efter en lækker erstatning for den klassiske leverpostej, er denne svampepostej et fantastisk valg. Den er både smagfuld og sund, og du vil ikke savne kødet!

Ingredienser

Læs også: Forårsfrisk aftensmad: Lun quinoasalat med grillede grøntsager og cremet urtedressing

  • 80 g couscous
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl kogende vand
  • 450 g champignon (evt. lidt østershatte)
  • 1 stort løg (150 g)
  • 50 g mandler
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 3 spsk. tørrede tranebær
  • 1 dl creme fraiche 9%
  • 2 æg
  • Salt og peber
  • 1 rugbrødsform (1 liter)

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Kom couscous i en skål, tilsæt lidt salt, og hæld kogende vand over. Dæk skålen til, og lad det trække i 5 minutter. Rør undervejs.
  3. Rens champignonerne godt, og hak dem fint (tag et par stykker fra til pynt). Hak løg og mandler groft.
  4. Steg champignon, løg og mandler på en pande med olie, indtil væsken er væk.
  5. Bland de stegte ingredienser med de øvrige i en skål. Smag til med salt og peber.
  6. Hæld blandingen i en smurt rugbrødsform og bag i ovnen i ca. 30 minutter.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Medium.

Læs også: Sund påskefrokost: Lækker og let menu til påskebordet

Andre Artikler

Pollensæsonen er i gang – og det kan blive en lang kamp for allergikere

Nysen, kløende øjne og evigt rendende næse – lyder det bekendt?

Sådan lærer du at vågne til tiden – og føle dig frisk

Har du svært ved at komme ud af sengen om morgenen? Uanset hvor mange alarmer du sætter, føles...

Håndcreme-skandale: 9 ud af 10 produkter er fyldt med allergifremkaldende stoffer

En ny undersøgelse afslører, at hele 88 % af de testede håndcremer indeholder stoffer, der kan føre til allergi og eksem – en lidelse, der kan blive livslang

Du bruger den hver dag – men hvornår har du sidst vasket den?

Du drikker vand fra din yndlingsdrikkedunk hele dagen. Den ligger i tasken, kommer med i bilen og står på skrivebordet.

Pollensæsonen er i gang – og det kan blive en lang kamp for allergikere

Nysen, kløende øjne og evigt rendende næse – lyder det bekendt?

Sådan lærer du at vågne til tiden – og føle dig frisk

Har du svært ved at komme ud af sengen om morgenen? Uanset hvor mange alarmer du sætter, føles...

Håndcreme-skandale: 9 ud af 10 produkter er fyldt med allergifremkaldende stoffer

En ny undersøgelse afslører, at hele 88 % af de testede håndcremer indeholder stoffer, der kan føre til allergi og eksem – en lidelse, der kan blive livslang