I en tid, hvor forældre konstant bombarderes med modsatrettede råd om skærmtid, er det fristende at fokusere på én ting: hvor mange minutter børn bruger foran en skærm.
Men eksperter advarer om, at denne tilgang ofte overser det væsentlige.
Katie Davis, forfatter til ‘Technology’s Child: Digital Media’s Role in the Ages and Stages of Growing Up’, forklarer til National Geographic:
“Ved at fokusere på varighed bliver familier ledt til at tro, at håndtering af skærmtid blot er et spørgsmål om tal”.
Læs også: År med smerter stoppede brat – nu anbefaler forskere metoden
Det er dog ikke tilfældet, mener Katie Davis. Det er langt vigtigere at fokusere på indholdet og kvaliteten af skærmtiden.
En femårig, der bruger 45 minutter på at se en interaktiv historie med en forælder i nærheden, er en langt mere gavnlig oplevelse end én, der sidder alene og bladrer igennem YouTube Shorts i samme tidsrum.
Hvorfor kvalitet slår kvantitet
Forskning understøtter, at indholdet på skærmen er en afgørende faktor.
En undersøgelse fra 2022 viste, at mens noget skærmtid kan hæmme børns udvikling, kan andet indhold fremme kreativitet, problemløsning og kognitive evner.
Læs også: 4 stjernetegn der bliver smukkere med alderen – er du en af dem?
Det afgørende er, hvad børnene ser, og hvordan det integreres i deres liv.
Regan Vidiksis, seniorforsker ved EDC’s Center for Children and Technology, forklarer, at teknologi ofte bliver fremstillet som skurken, men at den også rummer store potentialer.
“Teknologi er blot et andet medie i deres liv og noget, de skal lære at udvikle sunde vaner omkring, med støtte fra deres familier og andre medie-mentorer”, forklarer han.
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.
Læs også: Ny forskning: Disse 3 motionsformer styrker din hjerne i alle aldre
Læs også: Hvornår er det for tidligt at date? Eksperterne har svaret