De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du gør måske allerede en indsats for at spise sundt og beskytte din hjerne – men nogle madvarer gør mere skade end gavn.

Her er de værste syndere, som du bør undgå, hvis du vil holde dit sind skarpt med alderen.

Margarine

Foto Shutterstockcom

Margarine er ofte spækket med transfedt, som ikke bare er dårligt for hjertet – det kan også skade hjernen.

Studier viser, at høje niveauer af transfedtsyren elaidinsyre i blodet øger risikoen for demens markant.

Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Alkohol

Foto Shutterstockcom

Et enkelt glas vin i ny og næ er næppe skadeligt, men større mængder alkohol forstyrrer hjernens kommunikationsveje.

Det bliver sværere at lagre ny information og huske det, man allerede har lært. Desuden kan alkohol gøre dig forvirret eller nedtrykt, særligt ved længerevarende brug.

Sodavand og sødede drikke

Foto MDV Edwards Shutterstockcom

Drikkevarer med højt indhold af sukker – som sodavand og iste – forbindes med dårligere hukommelse og endda med skrumpning af visse dele af hjernen.

Det skyldes ofte indholdet af fruktose, en sukkerart, der er særligt skadelig for hjernens funktion.

Læs også: Eksperter gennemgår fordele og ulemper ved forskellige magnesiumtyper

Light-sodavand og kunstige sødemidler

Foto Shutterstock

Light-versionen er desværre ikke nødvendigvis et bedre valg.

Forskning har vist, at personer, der drikker mindst én sukkerfri sodavand dagligt, har op til tre gange så stor risiko for at få slagtilfælde eller udvikle demens.

Kunstige sødemidler som aspartam og saccharin kan være de skyldige.

Frituremad

Foto Shutterstockcom

Friturestegt mad kan føre til betændelsestilstande i kroppen og blodårerne – inklusiv dem, der fører blod til hjernen.

Læs også: Nye nordiske sundhedsdata viser voksende ulighed og stigende overvægt

Det skader både blodtilførslen og selve hjernevævet. Det gør dig dårligere til at præstere i mentale tests og større risiko for kognitivt forfald.

Donuts

Foto Shutterstockcom

Disse søde fristelser kombinerer to af hjernens værste fjender: sukker og friture.

Kombinationen giver en dobbelt dosis inflammation, som igen kan øge risikoen for demens.

Og som om det ikke var nok, er de ofte fyldt med transfedt. Din hjerne vil ikke takke dig for at starte dagen med en donut.

Læs også: Sådan undgår du, at alkohol ødelægger julen

Hvidt brød og hvide ris

Foto Shutterstockcom

Raffinerede kulhydrater som hvidt brød og ris får blodsukkeret til at stige hurtigt – og derefter styrtdykke.

Det kan gøre dig ukoncentreret og mentalt sløret. For meget af denne type mad er desuden forbundet med øget risiko for Alzheimers, særligt hos genetisk disponerede.

Rødt kød

Foto Shutterstockcom

Rødt kød indeholder store mængder mættet fedt, som skader både hjertet og hjernen.

MIND-diæten – som er designet til at beskytte hjernen – anbefaler, at man skærer ned på rødt kød og i stedet vælger fisk, kylling og bælgfrugter som proteinkilder.

Læs også: Sådan undgår du sygdom og ulykker i december

Smør og fuldfed ost

ost, ostefad
Foto Shutterstockcom

De smager godt – men fuldfede mejeriprodukter indeholder også meget mættet fedt, som ikke gør noget godt for hjernen.

Hvis du vil beskytte din hjerne, bør du vælge lavfedt-alternativer som skummetmælk, let yoghurt og fedtfattig hytteost.

Sværdfisk og ahi-tun

Foto Shutterstockcom

Selvom fisk generelt er godt for hjernen, gælder det ikke for alle slags.

Sværdfisk og ahi-tun har tendens til at indeholde store mængder kviksølv – et neurotoksin, der kan forringe hukommelsen og tænkeevnen, især hos ældre voksne.

Gå i stedet efter fed fisk med omega-3, som laks og makrel.

Færdiglavede dressinger og marinader

Foto Shutterstockcom

Mange købeprodukter til salater og grill indeholder store mængder majssirup med højt fruktoseindhold – den samme ingrediens som findes i sodavand.

Det kan føre til hukommelsestab og dårligere mental præstation. Lav dine egne dressinger derhjemme for et sundere alternativ.

Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.com.

Andre Artikler

Så varm bør din bolig være om vinteren i de forskellige rum

Vinterens stigende energibehov gør spørgsmålet om, hvordan boliger bør opvarmes for at sikre både komfort og fornuftigt forbrug aktuelt.

Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Et nyt museforsøg antyder, at en kombination af tre næringsstoffer kan påvirke hjernesignaler og adfærd på en måde, der vækker forskernes interesse.

Eksperter gennemgår fordele og ulemper ved forskellige magnesiumtyper

Mange tager magnesium til daglig, men få er klar over, hvor meget produktets form kan påvirke, hvor godt kroppen optager det.

Nye nordiske sundhedsdata viser voksende ulighed og stigende overvægt

Nye nordiske sundhedsdata afslører markante forskydninger i kost, aktivitet og overvægt.

Så varm bør din bolig være om vinteren i de forskellige rum

Vinterens stigende energibehov gør spørgsmålet om, hvordan boliger bør opvarmes for at sikre både komfort og fornuftigt forbrug aktuelt.

Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Et nyt museforsøg antyder, at en kombination af tre næringsstoffer kan påvirke hjernesignaler og adfærd på en måde, der vækker forskernes interesse.

Eksperter gennemgår fordele og ulemper ved forskellige magnesiumtyper

Mange tager magnesium til daglig, men få er klar over, hvor meget produktets form kan påvirke, hvor godt kroppen optager det.